Internationella ortopedteknikens dag 5/11

Var tionde svensk får inte det hjälpmedel de är i behov av 

Detta framkom i WHO:s rapport “Global report on assistive technology” från 2022. Det gäller dock bara om man antar att Sverige är i toppen av de länder WHO inkluderar i sin rapport, i annat fall ser det ännu sämre ut. Två bidragande faktorer till detta är brist på utbildad personal samt en generell låg medvetenhet kring hjälpmedel och vilken nytta de faktiskt gör. 

Detta vill vi i den ortopedtekniska branschen ändra på och går därför samman för att uppmärksamma Internationella Ortopedteknikens Dag i hela Sverige. 

För andra året i rad arrangeras Internationella Ortopedteknikens Dag den 5/11 för att sätta fokus på ortopedteknik. Bara i Sverige hade de ortopedtekniska avdelningarna över 400 000 patientbesök 2022.  

I Sverige uppmärksammas dagen genom ett gemensamt initiativ av den ortopedtekniska branschen fredagen den 3/11 då det kommer att finnas personal på plats runt om i Sverige för att informera och sprida kunskap till allmänheten om den ortopedtekniska branschen. “Vi hoppas kunna bidra till att öka medvetandet hos allmänheten om behovet av hjälpmedel som finns i Sverige och världen så att fler ska ges möjlighet till en ökad livskvalitet” säger ordförande för Svensk Ortopedteknisk Förening Marcus Nilsson som även är en av initiativtagarna.