/

Funktionell Elektrisk Stimulering - Principer och Framtid

“Kommer FES tekniken vara applicerbar på många individer i framtiden eller är det bara till för vissa diagnoser?”

Ett föredrag som kommer beskriva grundprincipen i tekniken. Kerstin med sina 15 års erfarenhet av FES i Norge tar oss med på en blick in i framtiden.

Vägra att ge upp livet!

”Jag hade två val. Och jag valde att leva.”

År 2012 är Shahrzad 28 år. Karriären efter studier på KTH har just börjat. Hon tränar, lever hälsosamt och umgås med vänner. Som en blixt från en klar himmel drabbas hon av en en mycket allvarlig blodförgiftning, meningokocksepsis. Shahrzad tvingas att amputera båda benen nedanför knäna.

Nu har hon tävlat i triathlon. Shahrzad kommer på OTB mötet att berättar om sin tuffa väg tillbaka. Hur hon fick motivation att orka leva, börja träna och sätta upp nästintill ouppnåeliga mål.

”Shahrzad Kiavash - vinnare av Årets talare – Genombrott Kvinna 2019 på Talargalan.” Läs mer om: http://shahrzad.nu/om-shahrzad/

Plast i ett hållbart samhälle och miljövänliga material för ortopedtekniken

”Vid utveckling av nya miljövänliga produkter är det viktigt att beakta hela kedjan från val av lämpligt material till omhändertagande av uttjänt produkt.”

I sin presentation kommer Anders att presentera olika typer av biobaserade kompositmaterial med mindre miljöpåverkan än traditionella kompositmaterial samt diskutera möjligheter och begränsningar gällande livstidsförlängning och återvinning av ortopedtekniska hjälpmedel baserade på polymera fiberkompositer.

Bakgrund: har 30 års erfarenhet av forskning och utveckling inom området polymera fiberkompositer. Han driver för närvarande två företag med inriktning mot polymera konstruktionsmaterial. Sedan 2007 undervisar han regelbundet på Hälsohögskolan.

Rörelseanalys som kliniskt verktyg

Gång-/löpanalys är en central del av patientundersökningen inom ortopedteknik, men hur lyckas man att få till en systematisk analys av komplicerade rörelsemönster på begränsad tid och yta? Och hur dokumenterar man sina fynd och mäter effekten av det ortopedtekniska hjälpmedlet?

Under en timme ges en genomgång av allt från frågeformulär och appar som kan laddas ner från nätet till instrumentell gånganalys såsom mätning av tryck (pedobarografi) och videovektor. Exempel på olika typer av mätningar kommer att visas och fördelar och nackdelar kommer att diskuteras. Hur lång tid får rörelseanalys ta och vad får det kosta?

Bakgrund : Ortopedingenjör och sjukgymnast med mångårig erfarenhet av förmedling av kunskap om – och system för mätning av - rörelser och biomekanik.